Застраховки на камиони за строителен отпадък - кои са задължителни
Застраховки на камиони за строителен отпадък

Застраховки на камиони за строителен отпадък

Застраховки на камиони за строителни отпадъци – задължителен компонент за всяка фирма за извозване на строителни отпадъци. Застраховането е всеобхватна материя и се простира във всички сфери на живота и бизнес отношенията. В областта на къртачните услуги в строителството и в извозването на строителен боклук с камиони също се изискват застраховки.

Какви са нужните застраховки на камиони за строителен боклук

На първо място е задължителната на застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите. Тя е задължителна за всяко МПС, движещо се по пътната мрежа. Не правят изключение и камионите извозващи строителен отпадък. Все собственик на такава фирма ще направи тази полица, за да може МПС-тата му да се движват свободно. Друга застраховка, която се изисква поНаредба е Трудова злополука на работниците в строителството. Обичайно фирмите, които осъществяват дейността кърти-чисти-извозва работят и събота и неделя. Работят често и след официалното работно време. Затова е препоръчително да се включва и клауза за разширено покриите, вкл. през обедните почивки.

Други полици

Наред със задължителните застраховки, има и няколко препоръчителни. Две от тях често са в пакет: Отговорност на работодателя и Обща гражданска отговорност. По първата застраховка се покрива отговорността на фирмата при възникнали инциденти с нейни служители. А при втората – при нанесени щети по външни обекти и трети лица при изпълнение на служебни задачи. Понякога застрахователните компании комбинират Обща ГО със застраховка Професионална отговорност на къртачната фирма. Така при възникване на събитие, ще се покрият щетите към външни фирми и домове, причинени от работниците по къртене-чистене и изовзване на строителния отпадък. Например: повреден асансьор и стълбище от невнимателен работник, спукана тръба за ВИК от екипа на фирмата и др. По-рядко фирмите за извозване на строителен отпадък с камиони сключват здравни застраховки на работниците си. Даже това би било повече изключение, но специалистите го отдават на непознаването на продукта. Както и неинформираността за ползите за работниците и работодателя. С увеличаването на изискванията за подобен род бизнеси, вероятно ще се увеличи и изискуемият минимум от полици и лимити на фирмите за извозване на строителен отпадък в страната.  

Вашият коментар